🎧 Interview: doku-dramatisk roman 15 år undervejs

Posted on 14. december 2021

Hvad der begyndte som en vikaropgave pĂĄ en studietur med elever fra Horne Efterskole i 2006, har siden udviklet sig til en ĂĄrelang passion, der senest er kulmineret i en romanudgivelse+

Hans Wendelboe Bøcher

Sidst i november udkom den doku-dramatiske roman ’BANEBRYDER’ af Karsten Høegh Brønnum og Hans Wendelboe Bøcher.

Hovedpersonerne er de to lægemissionærer, Niels Høegh Brønnum og Mogens Uhrenholt fra Aalborg, der i årene op til og under 1. verdenskrig rejste til Afrika for at gøre en forskel.

– Faktisk har bogen været pĂĄ vej i 15 ĂĄr, fortæller Hans Wendelboe Bøcher, der i sommeren 2006 sprang til som vikar for en kollega pĂĄ Horne Efterskoles kulturlinje horneXplorer.

Rejsemålet var eksotisk og lokkende. I det nordøstlige Nigeria stødte han sammen med 20 elever på en gravsten med det ikke typisk nigerianske efternavn: Uhrenholt.

Det blev startskuddet for et foreløbigt 15-årigt gravearbejde i danske og udenlandske arkiver; alt sammen for at finde detaljerne i fortællingen om Mogens Uhrenholt.

– Hurtigt fik jeg fingrene i et brev skrevet ombord pĂĄ dampskibet ’Tarquah’, der i 1916 bragte Mogens Uhrenholt og hans hustru Eline til Nigeria. Heri fortæller parret om nysgerrighed og rejseglæde, men ogsĂĄ om den naturlige frygt for at rejse ind i et fremmed kontinent; med ukendt kultur, sprog, religion og sygdomme. Lige dĂ©r, i det øjeblik blev jeg solgt. Jeg mærkede virkelig historiens vingesus og Mogens og Eline var pludselig meget levende og nærværende. Her var jo en historie ganske ud over det sædvanlige, som bare mĂĄtte fortælles, smiler Hans Wendelboe Bøcher, der siden har redigeret film og holdt foredrag om Mogens Uhrenholt rundt om i hele Danmark mere end 80 gange.

– Stort set fra dag et var jeg sikker pĂĄ, at fortællingen ville egne sig som roman. Det oplagte havde været at skrive en missionshistorisk fagbog med kilder og noteapparat, men det var jo den levende fortælling og de overvejelser og følelser, Mogens og Eline gjorde og havde – og ikke mindst, hvad der fik dem til at pĂĄtage sig den bestemt ikke ufarlige opgave – der fangede mig; og det ville egne sig langt bedre til en historisk baseret roman, som nok ogsĂĄ ville blive læst af et bredere publikum, griner Hans Wendelboe Bøcher.

Den ene rejse til Nigeria blev fulgt af flere – senest i november 2018, hvor den lutherske kirke i Nigeria bad ham holde sit foredrag i forbindelse med 100-årsjubilæet for missionsstationen i Shelleng, som Mogens Uhrenholt åbnede i 1918.

I efteråret 2019 blev Hans Wendelboe Bøcher kontaktet af Danmarks Radio, som var ved at forberede en dokumentarserie om danskere, der har sat tydelige fodspor på de forskellige kontinenter. I jagten på spændende hovedpersoner var redaktionen faldet over Mission Afrikas første missionær, lægen Niels Høegh Brønnum, der rejste til Nigeria i 1913, tre år før Uhrenholt. I samme anledning dukkede også Hans Wendelboe Bøchers navn op; om han ville være konsulent på afsnittet?

Den efterfølgende forskning bragte Hans Wendelboe Bøcher i kontakt Niels Brønnums barnebarn, forfatteren og journalisten Karsten Høegh Brønnum, der beredvilligt stillede sig selv og familiens fotoalbum til rådighed og gav tilladelse til, at Hans fik adgang til farfarens lukkede privatarkiv på Rigsarkivet. Her ligger blandt andet i hundredvis af private breve, som Niels Brønnum skrev hjem til familien i Danmark.

Samarbejdet med Karsten Høegh Brønnum udviklede sig til venskab og op mod jul 2020 foreslog Karsten Høegh Brønnum, at de sammen skrev en roman om Niels Høegh Brønnum; Karsten skulle stå for selve skrivearbejdet, Hans skulle levere grundlaget, kilderne, kronologien.

Men hurtigt dukkede lægemissionæren, der i 2006 kickstartede Hans Wendelboe Bøcher, igen op. Og selvom Karsten Høegh Brønnums oprindelige tanke var kun at skrive om sin farfar, opdagede han hurtigt, at kombinationen af de to mænds fortælling havde langt mere slagkraft.

– De to mænd har pĂĄ Ă©n gang fælles og meget forskellige skæbner: De stammer begge fra Aalborg, men deres personlige baggrunde – der begge rummer enorme tab og tragedier – inden de hver især uddanner sig til læge – Niels Brønnum i Skotland, Mogens Uhrenholt i USA – supplerer og nuancerer hinanden, fortæller Hans Wendelboe Bøcher. – Samtidig har det været vores ønske at skabe en række tidsbilleder og fortælle om noget af det, der har formet vores nutid og ikke længere nødvendigvis er paratviden for de opvoksende generationer. Vi gĂĄr derfor undervejs i fortællingen gerne nogle omveje for at lave historiske nedslag. Men primært henvender bogen sig til alle, der bare holder af en god fortælling.

Bogen har forord af generalsekretær i Mission Afrika, Henrik Engelbrekt Refshauge, der sætter fortællingen i et større missionshistorisk perspektiv.

Bogen stĂĄr pĂĄ hylden i Hirtshals Bog & Ide.

På www.hwb.dk/banebryder er der adgang til at læse eller lytte til bogens kapitel 4. På samme adresse kan bogen også bestilles som e-bog.

Copyrights SkagaFM