361 indbrud i Nordjylland: Der er brug for flere nordjyske nabohjælpere

Posted on 3. december 2019

Har du først haft indbrud, stiger din og naboernes risiko for flere indbrud. Det mønster skal brydes. Derfor opfordrer Nabohjælp og Bo trygt alle til at samarbejde om at holde tyven væk fra nabolaget med Nabohjælps app.  

361 gange fik nordjyske hjem besøg af en indbrudstyv i årets tredje kvartal. Nu skal nordjyderne med på Nabohjælpsbølgen, for en ny rapport fra Københavns Universitet viser, at det første indbrud femdobler risikoen for det næste. Også de omkringliggende huse har i en kortere periode efter et indbrud større risiko for indbrud.  

Det mønster skal brydes, og de bedste til at gøre det er naboer. Hjælpen kan endda ligge i lommen, og derfor opfordrer Bo trygt og Nabohjælp nu til at hente Nabohjælps nye app, som gør det nemmere at nabohjælpe effektivt.

“En tyv vil ikke opdages eller genkendes. Han vil slet ikke møde nogen. Derfor er et af de mest effektive og simple råd mod indbrud, at man i nabolaget deler viden, hvis man ser noget mistænkeligt eller har kendskab til indbrud i kvarteret. På den måde kan man samarbejde om at være synlige og aktive i nabolaget. Tyven vil hurtigt fornemme, at her er der risiko for at blive set, og præcis derfor forebygger Nabohjælp indbrud”, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp. 

Nabohjælp har dokumenteret effekt  

Omkring 100.000 danskere - herunder 7000 nordjyder - har allerede hentet Nabohjælps app og er dermed klar til at samarbejde om at forebygge indbrud i deres nabolag. Generelt sker de fleste indbrud i løbet af dag- og aftentimerne, hvor naboerne kan gøre en forskel. Det fortæller Britt Wendelboe, programleder for Bo trygt-samarbejdet, hvis mål er at nedbringe antallet af indbrud og øge trygheden i Danmark.  

“Vi ved, at aktiv Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. Dels ved den koordinerende feriehjælp, som vi alle kender, men også ved at være synlige og aktive i nabolaget, så tyven fornemmer, at her er risikoen for, at han bliver opdaget, for høj. Derfor anbefaler Bo trygt alle danskere at bruge Nabohjælps app til at fortælle om indbrud og dele viden om mistænkelig adfærd med naboerne”, siger hun.   

Det er ikke kun det indbrudsramte hus, som risikerer genbesøg. Også de omkringliggende huse har en forhøjet risiko for at få indbrud, især i de første par uger. I appen får du hjælp til at skabe liv og synlighed i nabolaget i den periode, og dermed øger I tyvens risiko for at blive opdaget.  Det kan fx være ved at gå en tur med hunden i de mørke aftentimer, hilse på dem, du møder i dit nabolag, eller arrangere en fælles løbetur.   

Det gør Dan Ole Faaborg og hans naboer i Aalborg:

”Vi bruger Nabohjælps app, når vi tager på ferie, og når vi ser noget mistænkeligt. Hvis én af naboerne har set en mistænkelig kassevogn i nabolaget, så er vi klar med mobilkameraet, når vi lufter hunden. Vi har nogle ældre på vejen, som ikke har mulighed for at bruge appen, men så går vi bare over til dem og fortæller, hvad de skal holde øje med, og feriehjælp foregår også mundtligt med dem. Nabohjælp har også den ekstra værdi, at vi taler mere med hinanden i nabolaget. Det knytter os tættere sammen”.

I Nabohjælps app kan man se, hvem og hvor mange i nabolaget, der er tilmeldt Nabohjælp. I appen kan naboer advare hinanden om indbrud og mistænkelig adfærd, og det betyder, at alle nabohjælperne bliver mere opmærksomme på, hvad der sker i nabolaget – og dermed øger tyvens risiko for at blive opdaget.

FAKTA  

 

Kommune 

Indbrud pr. 1000 husstande 3.kvartal 2019 

Andel af husstande, som er tilmeldt Nabohjælp

Brønderslev

2,6

4,7%

Hjørring

1,7

4,2%

Jammerbugt

1,5

2,6%

Frederikshavn

1,5

3,8%

Rebild

0,9

2,8%

Aalborg

2,1

2,8%

Vesthimmerland

1,0

2,1%

Thisted

0,4

1,6%

Mariagerfjord

1,3

1,4%

Morsø

0,9

1,0%

Lemvig

0,5

1,1%

3 gode Naboråd   

 1. Brug Nabohjælps app til at advare naboerne   
 2. Sig hej til alle du møder i nabolaget  
 3. Skab liv og aktivitet i nabolaget  

Nabohjælps app  

94.286 har hentet Nabohjælps app (opgjort pr. 2.december 2019)

I appen får du mulighed for at:  

 • Danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere  
 • Skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag  
 • Arrangere feriehjælp   
 • Koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget  

Appen kan downloades i App Store:  https://www.apple.com/dk/ios/app-store/ 

eller i Google Play:   https://play.google.com/store  

   Konklusioner fra rapporten Indbrud i Danmark- geografiske og tidslige mønstre 2019  

 • Indbrud sker især i de mørke vintermåneder og i store ferieuger    
 • Villaer er særligt udsat sidst på eftermiddagen og i weekenden  
 • Tyven foretrækker villaer, som er placeret tæt på en større vej
 • Tyven rejser i gennemsnit 41 kilometer til indbrudsadressen, svarende til en rejsetid på lidt over en halv time i bil 

Om Bo trygt!   

Bo trygt! arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og Foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Copyrights SkagaFM