Aalborg Universitetshospital er igen kåret som bedst til kræftoperation

Posted on 16. juli 2021

For andet år i træk har Dagens Medicin kåret Aalborg Universitetshospital som de bedste i landet til at behandle patienter med kræft i den øverste del af fordøjelseskanalen. 

Kræft i den øverste del af fordøjelseskanalen (spiserør, mavemund og mavesæk) opstår hos cirka 1100 personer om året i Danmark. Alt efter hvor fremskreden sygdommen er og patientens almene tilstand, kan der hos cirka 30 pct. tilbydes helbredende behandling, og ellers livsforlængende eller lindrende behandling.

Behandlingen tilbydes både på Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og på Rigshospitalet. Men på trods af at Aalborg Universitetshospital har landets mindste behandlingscenter, der står for cirka 10 pct. af landets operationer, ligger man alligevel i toppen for andet år i træk.
10 pct. svarer til ca. 30 operationer årligt, som tilbydes for de nordjyske patienter med sigte for helbredelse.

– Vi er stolte over, at vi, til trods for, at vi er det mindste center i landet, formår at være mindst lige så gode som de andre, siger Sarunas Dikinis, specialeansvarlig overlæge på Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling. Han gør dog opmærksom på, at status som landets bedste hurtigt kan ændre sig fra år til år.

Robotkirurgi og tværfagligt samarbejde
Kåringen er baseret på en analyse af forskellige parametre såsom den kirurgiske kvalitet, patientoverlevelsen på kort og langt sigt, kvaliteten af den onkologiske behandling etc.

I Aalborg foregår den kirurgiske operation med en assistance af et avanceret robotudstyr, som man har anskaffet sig i 2016. Ifølge klinikchef for Kirurgi og Kræftbehandling, Lars Maagaard Andersen, er dette samt et godt tværfaglige samarbejde væsentlige faktorer, når man skal sikre god og ensrettet behandling for patienterne. – De seneste par år har vi haft stor fokus på dette område, der blandt andet har udviklet et tæt samarbejde med Thoraxkirurgisk Afdeling omkring behandlingen af disse patienter. Dette fokus samt en målsætning om Aalborg Universitetshospital som kræfthospital gør, at vi naturligvis er glade og stolte af kåringen, siger Lars Maagaard Andersen

Copyrights SkagaFM