Affaldsfisk til plastik

Udgivet d. 9. maj 2019

Et projekt om en stor gennemsigtig fisk der skal motivere folk til at samle skrald fra stranden til genbrug, er startet af en lokal borger - der havde tænkt over det forurenings problem vores natur står overfor.
Til Naturmødet 2016 så Bente med egne øjne hvor reelt problemet er, da en fisk blev skåret åben og afslørede intakt plastik og nylon.

Bente Jungquist er ikke havbiolog eller miljøaktivist, hun er blot en borger der bekymrer sig for sit lokalområde, naturen og dens fremtid hvis ikke vi i fællesskab ændrer vores adfærd.

3 år efter oplevelsen på Naturmødet opdager Bente et koncept der, ifølge hendes egne ord "havde Hirtshals skrevet henover den". Det er en stor fisk designet til opbevaring af plastik og affald fundet på stranden.

Hirtshals' forbindelse til både havet, fisk og natur er unægtelig. Planen er at den gennemsigtige fisk skal motivere folk til at se hvor meget plastik der kan fyldes i, både for at gavne miljøet, men også for at vise besøgende at Hirtshals vil være en grøn by og arbejder for det.

Nogen har spurgt Bente om ikke det er en anelse dobbeltmoralsk at bruge en fisk stoppet med plastik, men motivet er underordnet ifølge initiativtageren så længe budskabet er klart:

AL DEN PLASTISK SOM INDSAMLES I AFFALDSFISKEN REDDER LEVENDE FISK UDE I HAVET/ANDRE DYREARTER OG NATUREN!

Konstruktionen af dette projekt er allerede gået i gang og et samarbejde med Hjørring Produktionsskoles metallinje, der foreslog at fisken naturligvis skulle repræsentere en Klumpfisk - som nærmest er synonym med Hirtshals efterhånden.

Fra den 10. Maj vil det være muligt at følge projektet på Facebook-siden "Affaldsfisk til Plastik"

Hvordan bliver dette projekt så betalt for? Bente Jungquist lavede, i samarbejde med hendes miljøbevidste vinterbaderklub "De kolde piger og drenge", en ansøgning til Hjørring Kommune under støtteordningen "ildsjæle projekter" og fik støtten til projektet.

Intentionen med Affaldsfisken er, at Hirtshals får et synligt og fysisk symbol der reflekterer den position byen har taget som vært for Naturmødet - samt at FN's verdensmål, specielt dem for klima og havmiljø, tages alvorligt af de lokale, både fra havnen, men bestemt også fra borgerne.

Hjørring Kommune har givet tilladelse til at den metalliske klumpfisk kommer til at blive placeret på hjørnet af Kystvejen/Vestmolevej. Der bliver støbt et solidt fundament og den boltes fast, så den kan modstå briserne i Hirtshals. For at sikre holdbarheden laves fisken i jern og gennemsigtigt net, som naturligvis er af andet materiale end plastik.

Fisken skal naturligvis tømmes for plastik og affald, og indtil videre er der etableret et frivilligt hold af "fisketømmere" som vil komme med affaldssække og køre skraldet til AVV, hvor det indsamlede plastic vil blive vejet og sorteret i 8 forskellige typer plastik som så genanvendes.

Navne-konkurrence

Målet med projektet er at skabe interesse blandt borgerne, så det bliver til en naturlig handlings når man går langs stranden eller bare i naturen, lige at slå et smut forbi Affaldsfisken og smide sit affald i.

Borgerne skal have et forhold til, det er også derfor, at det er dem der får lov at navngive dyret. Så vi kan være på fornavn med vores nyeste tilføjelse i bybilledet.

Måden navngivelsen kommer til at foregå er ved, at DU sender dit forslag til hvad sådan en klumpfisk af skrald skal hedde.

Forslag sendes til SkagaFM eller Affaldsfiskens egen facebook-side.

Indsend udover navneforslaget, dit navn og alder.

Præmie: Man kan vinde en præmie

Skriv en kommentar