Bor i Hirtshals: Journalistikkens grand old lady på 73 udgiver to bøger på en måned

Udgivet d. 14. august 2019

Forfatteren og journalisten Gretelise Holm  bor en stor del af året  i sit sommerhus i Hirtshals, som hun har haft i 26 år.

"Det er mit andet hjem, og dér har jeg skrevet mange af mine bøger," fortæller hun.  16. august udkommer PÅ TRYK, der samler udvalgte reportager, kommentarer, essays og noveller fra 1964 og frem. Og til september er bestsellerforfatteren tilmed aktuel med en ny spændingsroman.

Gretelise Holm som 19-årig journalist på Børsen i 1965. Foto: Sisse Jarner

"Hvem valsede i slutningen af 1960'erne rundt i hotpants og erklærede sig i et radioprogram for 'friknepper'? Moi."

Sådan skriver Gretelise Holm i en kronik i Politiken 20. september 2017, som en kommentar til en gruppe unge kvinders grænsesøgende opgør med tidens seksualmoral.

"Fotosessioner med netstrømper og pornoattituder kan godt umiddelbart forvirre en gammelfeminist," som hun skriver.

Gretelise Holm er feminist indtil knoglerne, og hun var det længe inden hun begrebet blev almindelig kendt. Samtidig er hun fordomsfri og konsekvent sandhedssøgende. Det kan man forvisse sig om ved at læse sig igennem nogle af de hundredvis af artikler, hun har samlet i PÅ TRYK.

Reportage fra sengekanten

Når Gretelise Holm er på natreportage med vagtlægen på Nørrebro i 80'erne, viser hun et socialt bybillede som selv i dag giver læseren indsigt og gåsehud. Og hendes reportage i Dansk Familieblad i 1967 fra sit møde med 'provoerne' giver et sjældent indblik, direkte fra sengekanten, i nogle af de nye tanker, som var på spil ved ungdomsoprøret.

 Selvom Gretelise Holm således var tæt på begivenhederne, så oplevede hun ikke 1968 som noget særligt. Det var faktisk først, da hun 10 år senere i 1978 på Politiken blev en del af en større markering af året, der blev synonymt med en hel generation, at det gik op for hende, at 1968 blev betragtet som skelsættende.

Hædret med PH-prisen

Gretelise Holm er hædret med Dansk Retspolitisk Forenings Pris i 2015 og mængden af artikler om et retssystem, der indimellem taber hovedet, tjener i sig selv som begrundelse. Hun har også modtaget PH-prisen.

Da den unge socialist Henrik Christensen blev dræbt af en brevbombe i Søllerødgade i 1992, udeblev ramaskriget over et af de første formodede politiske attentater i Danmark i moderne tid, fra stort set alle andre end Gretelise Holm. Hendes indsats mod heksejagt, isolationsfængsling og justitsmord, står tilbage som væsentlige pejlemærker i hendes produktion.

 Artikel deles flittigt efter 13 år

En af de artikler, der fortsat deles flittigt, er en kronik i Politiken fra 2006 med overskriften 'Skiderikker og stortabere', som hudfletter en række navngivne mænd, der efter eklatante fiaskoer belønnes med nye topposter.

Mænd kan ikke diskvalificeres, som Gretelise Holm konkluderer på baggrund af helt konkrete eksempler.

I dag er der to helt store udfordringer for ligestillingen mellem mænd og kvinder, mener hun:

Det er ligeløn og vold mod kvinder.

Gretelise Holm har været journalist på Børsen, Berlingske, Politiken og en række andre trykte medier og hun har været med til at uddanne adskillige af dagens navnkundige journalister og redaktører i sin egenskab af prorektor og lektor på Journalisthøjskolen i 1980'erne. Hendes betydning for dansk journalistik kan næppe overvurderes.

I de senere år har hun skrevet adskillige bøger. Hendes eget erindringsværk, der udkom i to bind i 2014, er solgt i næsten 100.000 eksemplarer. Hun har skrevet ungdomsromaner og krimier, som er udkommet i adskillige lande. En af ungdomsromanerne er for eksempel udkommet i femte oplag i Japan.

Hendes næste spændingsroman 'Dødfunden' udkommer 15. september. Mens PÅ TRYK udkommer 16. august. Jo, der er TRYK PÅ den 73-årige journalist og forfatter. De to bøger er henholdsvis nummer 39 og 40 i rækken.

I fredags havde Gretelise Holm en kronik i Politiken, på fredag udkommer hendes artikelsamling fra 55 års journalistik og næste måned kommer en ny roman fra bestsellerforfatterens hånd.
Foto: Sisse Jarner

Gretelise Holm på sit Politiken-kontor ud i 1979. Bemærk IBM-kuglehovedskrivemaskinen og drejeskivetelefonen.

Dansk Familieblad bragte i 1967 Gretelise Holms reportage fra hendes første med provoerne.