Debatindlæg FV19 – Stop madspild er både en social og miljømæssig indsats

Udgivet d. 3. juni 2019

Stop Spild i f. eks Hjørring og andre steder har bevidst, at de både vil og kan gøre en indsats for mennesker der har behov - og miljøet bliver hjulpet gennem mindre spild med vores fødevarer. Og uddelingen af fødevarer der ellers ville gå til spilde er i bund og grund en flot miljøindsats, samt ikke mindst en hjertevarm indsats overfor mennesker med behov herfor.

Det bobler med initiativer og kampagner til at bekæmpe madspild – fra frivillige indsamlinger af fødevarer tæt på sidste salgsdato, som doneres til sociale projekter, til digitale systemer, der kan forbedre styringen af fødevaremængder i kantiner og supermarkeder. I SF foreslår vi, at samle de mange ideer og erfaringer i et nationalt videncenter om madspild - et projekt som vi vil afsætte cirka 3 millioner kroner årligt til på finansloven. Det er noget rod vi producerer så store mængder mad, der ikke bliver brugt, og samfundsøkonomisk er det et kæmpe spild.

I SF foreslår vi efter fransk forbillede, at forbyde supermarkeder at smide mad ud, men der skal også ses på producenterne og forbrugerne - så madspild undgås i alle led. Det skal være slut med at supermarkederne smider de madvarer i containeren, som de ikke får solgt. I stedet skal madvarerne foræres væk til mennesker med særlig behov. Der er et enormt madspild i Danmark – 700.000 tons hvert år – og en meget stor del kommer fra det, som supermarkerne smider ud.

Strategien omkring madspild hænger godt sammen med SF’s ønske om, at ressourcer recirkuleres tilbage i økonomien - så råvareforbrug afkobles fra væksten og at klodens ressouretræk bliver mærkbart mindre. Og selvom det kun er et element passer det som fod i hose til ønsket – pas på vores klode og hinanden.

Karl H. Bornhøft.

Folketingskandidat for SF i Nordjylland.

9760 Vrå.

Skriv en kommentar