Erik Høgh Sørensen: NEJ til Smalbro

Posted on 30. november 2021

DF og NB: Nej til Smalbro som borgmester

Erik Høgh Sørensen (tv), Dansk Folkeparti

Indlæg af: Erik Høgh-Sørensen (DF). Paradisvej 3, 9870 Sindal

Onsdag bliver det på et åbent møde i byrådet officielt besluttet, hvem der skal være Hjørrings næste borgmester.

Foreløbig er Søren Smalbro den eneste tydelige kandidat til posten, men siden valget 16. november er det desværre lykkedes Venstremanden at miste opbakning fra fire af valgkampens fem borgerlige partier, selvom vi i udgangspunktet var enige om behovet for en ny borgmester.

Smalbro fik i første omgang DF’s og NB’s støtte, fordi Venstre i Havbakken-sagen tonede rent flag til fordel for en ordentlig ældrepleje. Derfor indgik vi valgforbund, selvom dette allerede i udgangspunktet var en ulempe for DF og NB.

Både NB og DF løb helt bevidst denne risiko, og på valgnatten viste det sig ganske rigtigt, at ”overskudsstemmer” fra NB og DF leverede et ekstra og gratis mandat til Venstre. Et mandat, der ellers ville være gået til Socialdemokratiet.

På valgnatten kvitterede Smalbro ved at begå det ene dokumenterbare løfte- og aftalebrud efter det andet.

I sine udtalelser i medierne kritiserede Smalbro os for at have stillet ”ultimative” krav bag de lukkede døre. Dette billede vil ingen i forhandlingerne kunne genkende.

Til gengæld kunne de fleste på Skaga FM høre, at Smalbro indrømmede, at han løb fra en ”moralsk aftale” med DF og NB med den begrundelse, at konstitueringen ”også handler om, at vi får de rigtige kompetencer de rigtige steder.”

Tak for kaffe, Smalbro.

Venstre har siden valget haft 14 dage til at sadle om og glatte ud frem for at splitte. Det er ikke sket, og det er ærgerligt, fordi det er vigtigt at have tillid til den borgmester, der automatisk bliver chefforhandler vedrørende budgetter, vindmøller, erhvervsudvikling, skoler, ældrepleje og meget andet. Det nye byråd står over for svære valg, fordi Smalbro og resten af det gamle byråd efterlader et budgethul på 235 millioner kroner.

I dette arbejde vil DF naturligvis deltage konstruktivt, men vi konstaterer også, at Smalbros fine slogan i valgkampen (”vejen går via en smal bro – stem Smalbro”) desværre er blevet til, at ”vejen via Smalbro fører til mistro”.

Selv blev jeg valgt ind med 699 personlige stemmer, hvilket gav mig en plads som nr. 5 på listen over valgets vindere. Dette takker jeg selvfølgelig vælgerne for, og jeg tolker det som et ønske om, at DF så vidt muligt samarbejder bredt og udmønter så megen god politik som muligt. Chancen forøges med et bredt samarbejde og formindskes med en smal konstituering, som i udgangspunktet kun har støtte fra 17 af 31 nye byrådsmedlemmer.

Allerede først på valgaftenen foreslog jeg et bredt samarbejde under de indledende forhandlinger, mens Arne Boelt var til stede.

I dag må det konstateres, både i NB og DF, at Per Møller (K) kan blive en bedre borgmester. Groft sagt, efter den flotte konservative valgsejr kan Per Møller frit vælge, om hans borgmesterambition skal blive virkelighed, hvis Socialdemokratiet samtidig modtager en udstrakt hånd i form af en viceborgmesterpost. Så bliver det brede samarbejde en realitet.

Godt nok var jeg i høj grad med til at vælte borgmester Arne Boelt (S), men det skete med udtalt respekt for hans resultater gennem 12 år, og når nu kommunens udfordringer er så store, opnår vi i fællesskab de mest varige resultater for alle Hjørrings borgere, hvis vi samarbejder bredt.

Derfor takker jeg igen vælgerne for tillids-tilkendegivelsen og de 699 personlige stemmer. Jeg vil prøve at føre den politik, jeg talte om i valgkampen, og jeg kommer til at gøre dette med konstruktiv respekt for alle 30 kolleger det nye byråd.

Copyrights SkagaFM