Fornem pris tildeles Hjørring Vandselskab

Posted on 13. januar 2022

Produktionschef hos Hjørring Vandselskab, Jacob Andersen, modtog den 10. januar en initiativpris for at bruge spildevand til overvågning af corona-smitte i lokalsamfundet. Prisen viser, at vandselskabet er med helt fremme i udviklingen af nye analyseværktøjer til gavn for folkesundheden lokalt og nationalt.

Prisen uddeles én gang om året af brancheorganisationen for vandselskaber, DANVA. For 2021 modtog Hjørring Vandselskabs produktionschef, Jacob Andersen, den sammen med to medarbejdere fra forsyningsselskabet HOFOR i København. Initiativprisen er givet for at gå forrest ”med at sætte overvågningen af covid19 i spildevand på Sundhedsstyrelsens dagsorden”, lyder det fra DANVA.

  • Med deres (prismodtagernes, red.) arbejde har de bygget bro mellem vandsektoren og sundhedssektoren og trukket linjen tilbage til det oprindelige formål med at etablere kloaksystemer og vandforsyning, siger DANVAs formand, Jan Therkildsen.

Spørger man Jacob Andersen om grunden til at starte arbejdet med at analysere spildevand, er folkesundheden og det historiske link til spildevand da også det første, han nævner.

  • Vi er sat i verden for, at folk ikke dør af tyndskid. Sådan er det. Hvis vi kan hjælpe med andet, så er det rigtigt godt, og det kunne vi i dette tilfælde. Vi vidste, at spildevand er en kilde til viden, men hvor meget det kan bruges til, er blevet helt klart under pandemien. For mig er overvågningen i forhold til corona ikke i sig selv interessant. Det er i stedet mulighederne, de nye analysemetoder giver os.  

En pris til hele vandselskabet
Selv om det er produktionschefen, der modtager initiativprisen, så er det hele vandselskabet, der har arbejdet sammen om analysearbejdet, siger en stolt bestyrelsesformand, Ole Ørnbøl. Det viser det gode teamwork, der er på arbejdspladsen, og at der er plads til at udvikle og afprøve nye ideer og metoder.

  • Initiativprisen viser, at Hjørring Vandselskab er med helt fremme. Selv om vi ikke hører til blandt de største forsyninger, så har vi initiativrige og dygtige medarbejdere, som går op i deres arbejde og i nytænkning. De arbejder for folkesundhed og for miljøet. Det gavner ikke bare lokalsamfundet, men hele landet i dette tilfælde.

Fremover håber prismodtageren, at de metoder til overvågning af spildevand, der er udviklet de sidste år, kan bruges som en ”vejrudsigt” for sæsoninfluenza, sporing af antibiotikaresistens eller som detektiv i forhold til andre trusler mod folkesundheden. 

Copyrights SkagaFM