Hjemmeværnsøvelse STYGGE ULV blev en succes

Udgivet d. 7. oktober 2019

Hærhjemmeværnsdistrikt Nordjylland øvede i weekenden 27-29. september militære færdigheder i området omkring Frederikshavn, Sæby, Sindal og Hjørring. Under øvelsen var der fokus på at øve host nation support – værtsnations støtte – hvor Hjemmeværnet skal bevogte militære områder, hvor allierede styrker vil deployere til eller fra Danmark eller hvor de vil gennemføre uddannelse.

- Øvelsen har været en stor succes, hvor der har deltaget knap 450 hjemmeværnssoldater, herunder ca. 50 fra US National Guard og det lettiske hjemmeværn, fortæller obertsløjtnant Jan Johansen, chef for Hærhjemmeværnsdistrikt Nordjylland.

På Flådestation Frederikshavn var kaptajn Mark, kompagnichef for Hjemmeværnskompagni Frederikshavn enig med hans chef.

– I weekenden havde jeg og mine soldater ansvaret for hovedvagten på Flådestation Frederikshavn. Det var en stor oplevelse at gennemføre bevogtningsøvelse over 2 dage i fredstidsscenariet. Vi løsnede ikke et eneste skud under øvelsen, hvilket fortæller mig at scenariet har været realistisk og mine soldater har håndteret alle momenter professionelt. Samtidig var det en speciel oplevelse, at opleve E45 spærret af i perioden, så jeg på bedst mulig måde kunne løse den opgave jeg var stillet, slutter kaptajn Mark.

Evakuering af borgerne i Ørtoft

Politihjemmeværnet evakuerer borgerne i Ørtoft

En af opgaverne under øvelsen var at evakuere borgerne i Ørtoft. Borgerne var blevet forberedt på øvelsen, da der i dagene op til øvelsen var blevet delt flyers ud.

- Jeg var spændt på hvor mange borgere, der rent faktisk ville være med til evakueringen, da det naturligvis var frivilligt at deltage. Heldigvis var interessen til stede, og mine politihjemmeværnssoldater fik netop den øvelse vi ønskede, fortæller oberstløjtnant Jan Johansen.

Borgerne var også tilfredse med måden evakueringen blev håndteret på. Således skrev Anne Lybech Thøgersen i et opslag om evakueringen på Hjemmeværnsdistrikt Nordjylland facebook side.

-  Som borger i Ørtoft siger jeg tak for en fin gennemført øvelse. Det er rart at vide, at I er klar, hvis der en dag skulle blive brug for det. Det var meget søde hjemmeværnsfolk, som bankede på døren i morges.

Øvelsen gav også indikationer på, hvad den enkelte soldat og enhed skal gå hjem og arbejde videre med frem mod distriktsøvelsen i 2020.

Vil du se mere fra øvelse STYGGE ULV kan det findes på facebook på siden Hjemmeværnet Nordjylland.