Hjørring Kommune tager i dag stilling til, om en virksomhed må sælge sand fra den populære badestrand ved Løkken

Udgivet på 6. marts 2019

Sandet på en af Danmarks smukkeste strande skal laves om til klingende mønt. I hvert fald behandler Hjørring Kommune her til formiddag en ansøgning fra virksomheden Brdr. Sand – ja, det hedder de – som ønsker at tage 3000 kubikmeter sand fra stranden ved Løkken med videresalg for øje. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Planerne bekymrer borgere og lodsejere i Løkken, fordi stranden nedenfor den lille by i forvejen er blevet smal og lav i forhold til tidligere.
”Vi synes heller ikke, at naturen altid skal sættes til salg, og vil man tage nytte-etiske briller på, tjener stranden ved Løkken allerede penge til byen, fordi de kommer her for at opleve hav og strand,” siger Paw Rytter, som bor i området og er på stranden hver dag.
I Hjørring Kommune bekræfter Søren Smalbro (V), at
Miljø- og Teknikudvalget, som han er formand for, i dag skal tage stilling til en ansøgning om at indvinde råstoffet fra stranden.
”Sand er virkelig et attraktivt materiale, som mange efterspørger, og det er så det, vi forsøger at få sat i gang her,” siger han.
Sidste år fik en lignende ansøgning fra samme virksomhed, blot på et højere antal kubikmeter, medhold i kommunen, men afslag fra Region Nordjylland, som er højeste instans i sådanne sager. Men nu prøver virksomheden altså igen – med ønske om at indvinde det halve, nemlig 3000 kubikmeter sand.
Søren Smalbro kan godt sætte sig ind i den lokale bekymring.
”Det lyder sikkert forkert, at vi bruger en masse energi og penge på at sandfodre, fordi vi er voldsomt ramt
af kysterosion, og samtidig taler om at give tilladelse til at fjerne sand. Men det er
to forskellige ting, for vi fjerner ikke mere sand, end vi
tilfører. Og hvis vi ikke sørger for, at noget af det flyvesand kommer væk, giver det en masse problemer,” siger han.
”Vi er afhængige af, at der er fremkommelige forhold, og det er blandt andet noget af det, projektet kan bidrage til, og jeg vil nok selv være med til at lægge et ord ind
for det,” siger Søren Smalbro, der pointerer, at han taler
på egne vegne, fordi mødet
i udvalget først er senere i dag.

Allerede nu foreligger der en aftale mellem Hjørring Kommune og Brdr. Sand I/S om, at virksomheden kan fjerne det sand, der fyger op på de befæstede arealer.
Alene i 2018 er der således fjernet 600 kubikmeter på disse arealer, fremgår det af det forrige afslag om yderligere optagning af sand fra Region Nordjylland.
I afslaget skrev forretningsudvalget således den 19.
november sidste år, at kysten er rykket tættere på badehusene, og at yderligere indvinding af sand kan forstærke indtrykket.
Området, som både den gamle og nu den nye ansøgning omfatter, er den del af stranden ved Løkken, som er bilfri, og det mente Region Nordjylland var uforeneligt med sandindvinding og bortkørsel af sand.
Samtidig vurderer regionen i sit afslag, at der ikke er tale om ”et unikt råstof, som ikke kan hentes på andre, mindre sårbare lokaliteter inde i landet”.
Den nye ansøgning om udvinding af sand ved Løkken prøves senere i dag, og en eventuel tilladelse skal derefter godkendes eller afvises af Region Nordjylland.

Kysten ved Løkken eroderer og er generelt under tilbagerykning, hvilket skyldes, at der på grund af bølgepåvirkningen naturligt er et netto-sandtab fra området.
Løkken Strand er en af landets mest besøgte badestrande. En popularitet, der blandt andet skyldes en fin hvid sandkvalitet, høj badevandskvalitet, kun få gopler i vandet, høje klitter, der giver læ, nem adgang i bil og beliggenhed tæt ved populære feriebyer. En stor del af stedets dna er de ikoniske badehuse på stranden. Og flere gange i løbet af de seneste tre år har havet undermineret flere af dem.
”Jeg kan ikke forestille mig, at det skulle blive bedre af, at nogen får lov at tage endnu mere sand. En ting er, at der skrabes flyvesand, sådan som der er givet tilladelse til, men jeg har meget svært ved at forestille mig, at det skulle kunne blive til 3000 kubikmeter,” siger en af de lokale badehusejere, Søren Dick.
”Det handler om profit, og de skal ikke have lov til det,” mener han.

Kilde: Kristeligt Dagblad

Foto: Henning Bagger Ritzau/Scanpix

468 ad

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.