Hjørring Kommunes Arkitekturpris 2017

Hjørring Kommunes Præmieringskomité har enstemmigt valgt at præmiere følgende 3 projekter med Hjørring Kommunes Arkitekturpris 2017:

Rubjerg Knude Fyr og ankomstområde
Arkitekt: Bessard’s Studio og JA JA Architects
Bygherre: Naturstyrelsen, Vendsyssel
Med et raffineret greb tilfører den nye trappeinstallation i Rubjerg Knude Fyr en betagende oplevelse af dette dramatiske sted på kanten af - og højt hævet over – havet. Turen ad den transparente trappe er i sig selv en overraskende oplevelse, hvor lyset og husets historie formidler stedets helt særlige magi.
Tilføjelsen af nye elementer i både fyr og langs sti understreger med sin rå og uforfærdede enkelthed de historiske spor og gør stedets foranderlighed både nærværende og tilgængelig. Det nye ankomstområde fuldender en helhedsorienteret oplevelse af stedet.

Nyt sommerhus i Løkken
Arkitekter: Signe Birkedal og Christian Finderup, arkitekter maa
Bygherre: Signe Birkedal og Christian Finderup,
Et stringent og tidssvarende sommerhus, der med enkle rammer sætter stemningen for en autentisk sommerhusoplevelse ved Vesterhavet. Huset er, såvel udvendigt som indvendigt, formet med raffinerede virkemidler og i særklasse velovervejede detaljer. Huset udtrykker sig stærkt med sin klare form og stilfærdige materialeholdning i omgivelsernes mangfoldige sommerhuslandskab.

Vendsyssel Teater
Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
Bygherre: Vendsyssel Teater og Hjørring Kommune
Vendsyssel Teater er et på én gang både pragmatisk og ekstravagant hus, som elegant tilpasser sine volumener til omgivelserne og skaber nye rum og liv i byen. Det er et venligt hus, der trods sin størrelse har en intim og meget generøs atmosfære.
Bygningen afspejler en markant teaterinteresse blandt borgerne og er blevet til et markant vartegn i Hjørrings bybillede. De transparente facader åbner for kig til det liv, som udspiller sig både inden- og udenfor teaterets mure og byder alle velkommen i det kreative miljø.

Hjørring Kommunes Præmieringskomité har enstemmigt valgt at tildele følgende 4 projekter Hædrende omtale for god arkitektur:

Superstien i Vrå
Arkitekter: Rambøll, Byudvikling & Landskab
Bygherre: Vrå Beboer- og Erhvervsforening
Med den ny cykel- og gangforbindelse i Vrå er der skabt en spændende genvej fra øst til vest. Ved at bruge naturen som iscenesættende ramme og udnytte en nødvendig regnvandshåndtering, er det lykkedes at forene det sanselige med det praktiske
Borgerne i Vrå har fået et nyt mødested og en helt ny tværgående rygrad, som byen kan udvikle sig omkring.

Over tid vil området kunne udvikle nye biotoper og tiltrække ny flora og fauna, som vil give nye og overraskende sanseindtryk.

Tilbygning til rederiet Isafold, Hirtshals
Arkitekt: Arkitektfirmaet Hovaldt
Bygherre: Rederiet Isafold
I det rå havnemiljø ligger denne erhvervsbygning med en dristig, gylden tilbygning på toppen og rager op over de andre i Hirtshals. Som et ”golden eye” ligger Isafolds nye kontorlokaler og skuer ud over by, havn og hav og skaber et arbejdssted ud over det sædvanlige med tæt interaktion imellem de ansatte på havet og de ansatte på havnen.

Omdannelse af typehus til moderne fritidsbolig
Arkitekt: Anders Halsteen maa
Bygherre: Annetta Elmo og Anders Halsteen
En vellykket transformation af et ældre, identitetsløst typehus til et smukt, oplevelsesrigt fritidshus i landlige omgivelser. Med en sikker hånd og et skarpt blik er det lykkedes at binde husets ydre og indre kvaliteter sammen og opnå en helt ny helhed, der med sin nye materialitet og detaljerigdom pirrer sanserne, og bringer huset i en ny dialog med landskabet omkring.

Ny dagligvarebutik, Hirtshals
Arkitekt: Kjær & Richter
Bygherre: K/S Dagligvarer Hirtshals
Bygningen er et fint eksempel på, hvordan en ny dagligvarebutik kan
bidrage til at danne byrum til glæde for byens borger og gæster. Med det helt særlige, arkitektoniske greb, er bygningen udført med stor respekt for sin markante nabo, det gamle rådhus.
Udover offentligheden er der til arrangementet specielt indbudt repræsentanter for de præmierede byggerier, arkitekter og bygherrer. Side 5

Præmieringskomitéen, der har udvalgt byggerierne, er sammensat således:
• Arne Boelt, borgmester (formand)
• Henrik Jørgensen, 2. viceborgmester
• Jørgen Bing, Byrådsmedlem
• Landskabsarkitekt Anne Dorthe Vestergaard udpeget af Akademisk Arkitektforening
• Arkitekt Christopher Riekehr, udpeget af Akademisk Arkitektforening
• Sine Kildeberg, direktør for Vendsyssel Kunstmuseum
• Søren Thirup, formand for Foreningen for By- og landskabskultur, Hjørring
• Helle Lassen, Chefkonsulent
• Andreas Duus, direktør for Teknik- og Miljøområdet

468 ad

Skriv en kommentar