Hjørring Vandselskab – drop giften i din have

Udgivet d. 14. marts 2019

Hjørring Vandselskab A/S er gået sammen med Haveselskabet i Hjørring om at holde åbent hus på Bagterp Vandværk den 21. marts. Anledningen er Vandets Dag, og bagtanken at få nogle af de, der glæder sig til foråret i haven, til at gå det i møde med nye tanker og vaner. For mange haveejere tyer nemlig stadig til pesticider, når de vil holde ukrudtet nede, men det går ud over vores grundvand, lyder det fra Peter Carlsen, driftsleder på Bagterp Vandværk.

  • Vi har nu i ni år været tvunget til at sende alt grundvand fra vores boringer igennem et kulfilter. Det gør vi for at fjerne pesticidrester. Her på Bagterp Vandværk skyldes de ikke kun landbruget, men også villaejere, der har brugt gift for at komme ukrudtet til livs siden 1960’erne og 1970’erne.

Hjørring er langt fra det eneste sted i landet, hvor pesticidrester har fundet vej til grundvandsreservoirerne. I de sidste år er flere og flere boringer blevet lukket, og det er dyrt for vandselskaberne og dermed forbrugerne.

Gå giftfri og spar penge
Prisen – men også truslen mod folkesundheden – er en af grundene til, at Have- og Vandselskabet i Hjørring nu er gået sammen om at promovere giftfrie haver. For private haveejere kan både spare penge, men også værne om naturen, grundvandet og insektlivet i haven, hvis de dropper giften og i stedet bruger lidt mere tid på at fjerne ukrudtet, fortæller formand for Haveselskabet i Hjørring, Allan Vest.

  • Havearbejde er dejligt. Man får luft, motion og bliver i godt humør af at se tingene gro. Hvis tiden eller kræfterne til det er begrænsede, kan man bruge forskellige kneb for at begrænse ukrudtet, og det er noget af det, jeg vil komme ind på den 21. marts på Bagterp Vandværk. Vi har alle brug for rent vand, så det er vigtigt at forstå, hvordan vi hver især kan være med til at sikre grundvandet fremover.

Allan Vest besøger Bagterp Vandværk den 21. marts fra kl. 16.30-18. Der bliver givet guidede ture på vandværket, og som altid er der tid til spørgsmål. Arrangementet er for hele familien, og Hjørring Vandselskab byder på saft, kaffe, te og lidt sødt efterfølgende. Deltagelse er gratis

Skriv en kommentar