Karl Bornhøft: Kære vælgere – nu må I tage jer sammen

Udgivet d. 23. april 2019

Tag jer nu sammen. Debatindlæg

Kære vælgere - nu må I tage jer sammen! Ja - ved godt det lyder lidt anderledes på TV2 News, men nu skal vi sikre der bliver rettet op på de slag samfundets svageste har fået de seneste par år.

Der har nu gennem lang tid været sat fokus på ulighed af bl.a. 3F. I en meget rørende video vidste de os den stolthed vi følte, da Danmark vandt EM i ’92, hvor velfærden havde noget bedre tider. Og det blev sat op i mod den bedrøvelse mange af os føler, når vi ser på - hvordan vi behandler nogle af samfundets mest udsatte i dag.

Tænketanken CEVEA udarbejde for nylig en rapport i samarbejde med SF, der kortlagde, hvor uretfærdigt vores skattesystem er blevet – og kom med idéer til, hvordan vi kan gøre det mere solidarisk. En af de mest sørgelige ting, der er sket i de sidste 10 år er nemlig, at medens de allerrigeste har tjent på den stigende velstand og fået flere penge mellem hænderne – så er de fattigste blevet fattigere. Man tror næsten det er løgn, at der i en tid med stadigt stigende velstand er nødvendig at presse dem med allerfærrest penge. Det skal også være løgn – vi skal skifte kurs.

Så det er altså ikke noget du bilder dig selv ind, hvis du synes solidariteten med samfundets svageste har fået et ordentligt hak i tuden de seneste par år. Det er konsekvensen af en blå politik, der har gjort sine prioriteter klart: billige benzinbiler frem for at tilgodese fattige børn, og barbering af flygtninges i forvejen lave ydelser - i stedet for investeringer i velfærden.

Derfor bliver det næste valg et af de mest afgørende vi har haft herhjemme i nyere tid. Igennem de sidste mange år har velfærdsstaten skiftet spor, og er blevet gennemsyret af en liberal tankegang, der søger at varetage de velhavendes interesser. På trods og på grund af udviklingen - er jeg og SF fulde af kampgejst og håb. Danskerne reagerer nemlig i stigende grad sundt – nemlig, med fortørnelse når toppen af samfundet rager til sig på bekostning af fællesskabet. Danske Banks hvidvask-sag gav anledning til et ramaskrig, og det skorter ikke på historier om den vrede, der findes i folkedybet, når direktører kører projekter i grøften og fejrer det hele med et gyldent håndtryk.

Det er afgørende at vi holder fast i denne folkestemning, for selvom rygterne om velfærdsstatens død er stærkt overdrevne - så er det gået den forkerte vej i mange år endnu, og det er ikke sikkert, at vores samfundsmodel holder for evigt. Helt almindelige borgere oplever, at deres forældre ikke kan få plads på plejehjemmet, at deres sygeplejerske-kæreste falder om i sofaen efter hver eneste stadigt hårdere arbejdsdag, og at deres børns pædagoger ikke har tid til ordentlig omsorg. Det er ikke naturgivent, men kan og skal ændres.

Er det fordi vores offentlige ansatte svigter deres opgave? NEJ. Tværtimod tyder det på at samfundet har svigtet de offentlige ansatte. De har ikke fået de rammer de fortjener og har brug for - for at kunne passe godt på vores syge, ældre og unge.

Danmarks Statistiks fremskrivning viser, at der vil være omkring 140.000 flere ældre over 65 i 2025. Forventningen er, at der vil være cirka 46.000 flere børn i alderen 0-4 år i 2025. Hvis det offentlige forbrug skal følge med, skal det stige med 0,65 pct. årligt. Skal det offentlige forbrug oveni demografien følge med i velstands- og kvalitetsudviklingen i resten af samfundet skal det stige med mindst 1,1 pct. om året – det er SF’s udgangspunkt.

Hvis det er sort talsnak for dig, og du ikke længere magter Løkkes Professor Tribini snak - så er pointen denne: Løkkes politik er ikke i nærheden af at dække det velfærdsunderskud, der vokser sig stadigt større. Fortsætter vi med at blive regeret af borgerlige flertal vil danskernes utryghed vokse.

Det næste valg vil derfor blive definerende for den velfærdsstat, vi kommer til at have i fremtiden. Vinder blå blok - vil den udvikling vi ser lige nu - slå meget dybe rødder i vores land, og blive markant sværere at lave om på. Jeg tror inderligt på, at langt de fleste af os kan se hvor grotesk det er - at mange bliver rigere, mens de fattigste bliver fattigere. Og jeg tror, at der er mange danskere der er klar til et kursskifte - så vi igen kan få en offentlig sektor med tillid til sine ansatte, rum til de ældre og ro til at tage sig af vores børn.

Udskriv så det valg, Løkke – SF er klar! Til vælgerne – nu må I tage jer sammen – et kryds til fordel for et solidarisk samfund er vel ikke for meget forlangt.

Karl H. Bornhøft.

Folketingskandidat for SF i Hjørringkredsen. Hedebovej 1. 9760 Vrå.

Skriv en kommentar