Landmand: Køerne skal have det lige så godt som mit personale

Udgivet d. 4. maj 2020

Det grønne hjertemærke viser forbrugeren, at fødevaren er produceret med ekstra fokus på dyrevelfærd. I flere år har mærket været at finde på gris og kylling, men nu udvides mærkningsordningen til også at omfatte oksekød og mejeriprodukter. Med Fødevarestyrelsens dyrevelfærdsmærke får fødevarerne ét, to eller tre hjerter, afhængigt af hvor meget dyrevelfærd der er lagt oveni minimumskravene.

Arla indfører det grønne hjertemærke på en række mejeriprodukter, og fremover vil blandt andet 92 millioner Arla24-mælk være mærket med to hjerter. En af de Arla-landmænd, som producerer mælk til hjertemærket, er Johnny Hansen fra gården Lilholt i Hjørring.

Køerne skal have det lige så godt som personalet

Landmand Johnny Hansen fra Hjørring leverer mælk til Arla24-mælken, der netop er blevet udstyret med to hjerter. Selvom der stilles en række krav til Hjertemærket, har den nordjyske Arla-landmand ikke ændret meget på sin arbejdsgang for at være berettiget til de to hjerter på mælken. Dyrevelfærd har nemlig altid været en selvfølge for Johnny Hansen, der har leveret mælk til Arla siden slut 90’erne.

”Det er vigtigt, at dyrene har det godt. Det er faktisk lige så vigtigt, at de har det godt, som at vores personale har det godt. Og uanset om der fandtes et hjertemærke eller ej, så ville god dyrevelfærd være en vigtig prioritet her på gården. Der er ingen tvivl om, at dyrevelfærd giver en del mere mælk, og det skal da heller ikke være en hemmelighed, at der også er bedre økonomi i at have god dyrevelfærd,” siger Johnny Hansen.

God dyrevelfærd – både ude og inde

Siden 2019 har de 840 Jerseykøer på Lilholt haft adgang til udendørsarealer, som er et af kravene til de to hjerter. Johnny Hansens køer bestemmer selv, om de vil være ude eller inde i løbet af dagen.

”Køerne går ude cirka en time om dagen, og så går de ind igen. For mig er det god dyrevelfærd, at de selv kan vælge, hvor de vil gå henne. Samtidig bestemmer køerne selv, om de vil spise græs eller det fuldfoder, vi giver dem. Det, tror jeg på, er sundest for dem,” siger Johnny Hansen.

Forholdene i stalden er gode, da Johnny Hansen prioriterer kvalitetsindendørsarealer for hans køer. Der er ædepladser i stalden, og der bliver strøet to gange dagligt. Der er desuden god luft i siderne af stalden, og gardinerne i siden kan trækkes til side, så køerne bare står under en slags parasol. Om sommeren er det ofte køligere i stalden end udenfor, og derfor kan det være dejligt for køerne at kunne gå indenfor, når det er meget varmt, forklarer Johnny Hansen.

De 840 Jerseykøer på gården giver omkring 7 millioner liter mælk om året. Mælken går hovedsageligt til Arla24-mælken.

Skriv en kommentar