Nordjysk børnebogsforfatter med vigtige fortællinger til børn

Udgivet d. 27. november 2017

Christine Lund Jakobsen (1977) er en børnebogsforfatter med noget på hjertet. Som tidligere lærer og vejleder i folkeskolen har hun selv haft børn og unge helt tæt på, og det smitter af i hendes udgivelser, der alle har noget vigtigt at fortælle. Nu udkommer hun med børnebogen Hvor flyver du hen, Søster Kanin?, der handler om at miste sit kæledyr

Selvom Christine Lund Jakobsen har boet en stor del af sin barndom i Saltum ved Vesterhavet, så er hun født i Hjørring, hvor hun også bor i dag sammen med sin mand og deres fire sammenbragte drenge. Det er også i det nordjyske, hun har studeret, fortæller Christine, hvor hun har taget sin kandidat i it, læring og organisatorisk omstilling på Aalborg Universitet. Udover skriveriet arbejder hun bl.a. som konsulent, kursusholder, underviser og udvikler af undervisningsmaterialer. Også her er børnene i fokus.

Børnelitteratur kan mere
”Børn er stærke, de klarer sig altid til sidst,” forklarer Christine, når hun skal svare på, hvordan det er at skrive børnebøger, som ikke altid er sjove og glade. I hendes mere sørgelige og triste historier er det sjældent nemt at være hovedkarakteren. Historierne rammer lige i hjertet, hvilket også er Christines hensigt: ”Børnelitteratur skal ikke kun være sjov og underholdende. Det er også vigtigt at bruge litteraturen til at formidle de sværere emner for børn. Det åbner op for en mulighed til netop at snakke om det.” Derfor kan man både møde døde kæledyr, irriterende møgunger, fantasifulde, frække spasmagere og sorgramte eller ensomme børn i Christines bøger, der samtidig sætter aktuelle emner på dagsordenen. Emner, som børn kan relatere til og genkende i deres hverdag. Fx hvordan Lillebitte Lilli konkurrerer mod en travl hverdag om morens opmærksomhed, samt hvor Pigen med den sorte kuffert skal føle sig hjemme, når ét billede er alt, hvad hun har tilbage af sine forældre.

Når børn mister
Senest er Christine udkommet med Hvor flyver du hen, Søster Kanin?, som er hendes fjerde bog. Den tager fat på sorgen over at miste sit kæledyr, som for rigtig mange børn er lig med at miste sin allerbedste og nærmeste ven. Den lægger sig derfor op ad hendes andre bøger med svære temaer, og den tilbyder en letforståelig fortolkningsramme for børn, der har mistet, og som spørger efter, hvad der sker efter livet. Noget de fleste forældre oplever at blive spurgt om, og som kan være særligt svær at svare på, når sorgen pludselig er helt tæt på. ”Vi skal turde snakke om disse ting,” understreger Christine og uddyber: ”Det er vigtigt, børnene får ord at sætte på den følelse, de mærker.”

Bogen er illustreret af Ane Gudrun Ørhberg, som i samarbejde med Christine har udviklet bogens plot.

Fornemmelsen i maven
Christine debuterede som forfatter i 2015 med billedbogen Hvis jeg flytter i en flaske, som udover billeder består af en lang række børnerim. ”Det er ikke kun historier, jeg skriver, det er også rim og sange,” siger hun. Tidligere har hun udgivet børnesange sammen med sin mand, som skriver musikken til sangteksterne. I 2011 vandt deres sang ”Det klammeste jeg ved” titlen som Årets børnesang. Hendes sange, digte og fortællinger er tiltænkt både små og store børn. Genren er heller ikke væsentlig: ”Det, jeg vægter allerhøjest, er, at historien er værd at fortælle. Jeg skal kunne mærke den i maven.”

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.