“Pust liv i hverdagen” med Hjørring Kommune

Udgivet d. 14. maj 2019

I Danmark regner man med, at omkring 320.000 danskere lider af den alvorlige lungesygdom KOL. Kun ca. halvdelen ved det selv og det anslås at mindst 160.000 går rundt med sygdommen uden at vide det. Skal flere vide det, skal flere reagere på symptomerne på KOL og få et lungetjek hos deres læge. Hjørring Kommune sætter derfor som en del af en landsdækkende kampagne fokus på sygdommen. 

Udfordringen med lungesygdommen KOL er, at symptomerne tidligt i forløbet kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem fordi de kommer gradvist. Eller man kan bortforklare dem med fx dårlig form. Mange reagerer derfor ikke på symptomerne. 

Men oplever man lungesymptomer i en periode på to måneder eller mere, er det vigtigt, at man får foretaget en lungefunktionsundersøgelse. Især hvis man er ryger eller tidligere ryger eller har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg. Symptomerne på KOL er:

  • Hoste (tør eller med slim)
  • Pibende eller hvæsende vejrtrækning
  • Du bliver mere forpustet end dine jævnaldrende, når du bevæger dig. Fx når du går på trapper eller løber efter bussen

Kampagnen vil kunne opleves i de fleste af landets kommuner i uge 19, 20, 21 og 22 med start mandag d. 6. maj 2019.

I Hjørring Kommune vil borgerne blandt andet kunne møde sygeplejersker fra Sundhedscenter Hjørring i Forsamlingsbygningen, Østergade 9, 9800 Hjørring den 14. maj mellem kl. 10-12, hvor det vil være muligt at høre mere om sygdommen.

Skriv en kommentar