Ring rigtigt

Egen læge, lægevagt eller 1-1-2? Det kommer helt an på situationen. Ring til din egen læge på hverdage. Er du kommet til skade eller blevet pludseligt syg uden for lægens åbningstid, så ring til lægevagten på 70 150 300. Ring til 1-1-2, hvis der er tale om livsfare.

I september skyder Region Nordjylland for alvor gang i en kampagne for brug af de akutte tilbud: 1-1-2 og lægevagt. Fokus er på de unødvendige opkald, som både 1-1-2 og lægevagten modtager. Altså hvor borgeren i røret lige så godt kunne vente på, at egen læge åbner, eller måske slet ikke behøver lægehjælp.

- De akutte tilbud er netop til akut opstået sygdom eller skade. Derfor er det uheldigt, når vores professionelle personale skal bruge deres tid på ikke-akutte opkald. Det er vigtigt, at vi får fokus på en mentalitet, hvor man tænker sig om en ekstra gang, inden man ringer. Det er både en hjælp til os selv og det personale, vi er dybt afhængige af, når skaden sker, siger Regionsrådsformand Ulla Astman (S).

- Vores personale hos det præhospitale beredskab, 1-1-2, er utroligt dygtige, både til at afklare, vejlede og hjælpe de borgere, der ringer ind i en ofte kritisk situation. Men det er vigtigt, at man kun benytter os i netop akutte og kritiske situationer. Og det er det f.eks. ikke, når en borger er faldet af stigen har forvredet sin skulder. Han skal ringe til lægevagten og evt. få et lift af en ven. Det er heller ikke umiddelbart livstruende, når et ungt menneske fredag aften har fået for meget at drikke. Han eller hun skal følges hjem og sove. Løsningen er ikke 1-1-2, og udpumpning findes ikke længere på hospitalet, siger direktør for den Præhospitale Virksomhed, Peter Larsen.

- De nordjyske borgere har adgang til lægehjælp døgnet rundt, men vi har travlt i lægevagten. Det er vigtigt at huske, at langt de fleste henvendelser om sygdom skal ske til egen læge i dagtiden. Lægevagten skal betragtes som en nødforanstaltning. Vi tager os af pludseligt opstået sygdom eller skade eller kraftig forværring af eksisterende sygdom. Vi tager os ikke af receptfornyelser, børneorm, øjenbetændelser eller 3. dags feber, der hverken er blevet bedre eller værre. Det er ikke akut og kan vente til egen læge åbner, siger praktiserende læge og formand for lægevagten i Nordjylland, Charlotte Lønskov.

Humor og samfundssind

Kampagnen bruger i høj grad humor som virkemiddel. En løftet pegefinger virker sjældent, til gengæld husker man bedre, hvis noget har været overraskende eller ligefrem fået et smil frem på læben. Kampagnen skal med fokus på de ting, de fleste kan blive enige om, man ikke skal ringe til 1-1-2 eller lægevagten med, være med til at påvirke den generelle holdning blandt borgerne

468 ad

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.