Sindals nye ældrecenter bliver i et plan – bygget med fokus på tryghed og hjemlighed

Posted on 3. marts 2021

Udover at være et hjem for borgere, der ikke længere kan klare sig selv i eget hjem, skal det nye Vendelbocenter indeholde et aktivitetscenter for ældre borgere, træningsfaciliteter til genoptræning samt en sygeplejeklinik. Desuden skal der være plads til de mange frivillige, der hjælper til på centeret, og til foreningen Solgårdens Venner. Der arbejdes også på at skabe et cafétilbud på centeret, hvor borgere med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne eksempelvis kan betjene en café.

Med 96 plejeboliger bliver det nye Vendelbocenter kommunens hidtil største. Hjørring Kommune har været igennem en længere proces for at vælge den rette arkitekt til byggeriet, og et enigt bygherreudvalg har nu valgt arkitektfirmaet Cubo.

– Det nye Vendelbocenter skal både være et hjem for mange beboere og et sted, hvor borgere fra lokalområdet kan komme til genoptræning, i aktivitetscenter eller få kop kaffe i cafeen – og samtidig skal det være en arbejdsplads. Det er en svær opgave at rumme alle de dele i ét byggeri. Men jeg er ikke i tvivl om, at Cubo Arkitekter og deres samarbejdspartnere er de rigtige til at løse den opgave, siger Chelina Bagger (S), der både er næstformand i Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget og formand for bygherreudvalget.

I processen med at finde den rigtige totalrådgiver har der været fokus på at finde en samarbejdspartner der forstår, hvordan hjemlighed og tryghed bliver en del af så stort et byggeri.

– Cubo Arkitekter har vist, at de formår at skabe et stort ældrecenter uden at gå på kompromis med følelsen af hjemlighed. Det har været meget vigtigt for mig, og for resten af bygherreudvalget, at sikre, at alle beboere – også beboere med en demenssygdom – skal kunne føle sig trygge og godt tilpas i det nye ældrecenter. Det skal jo være deres hjem, siger Chelina Bagger og fortsætter:

– Det nye Vendelbocenter er mere end et ældrecenter. Der kommer til at være mange mennesker, der har sin daglige gang i huset. Her skal vi også tænke på de mange frivillige, som Sindal er kendt for, og som i dag har til huse på Vendelbocentret. De skal også tænkes ind i byggeriet, siger hun.

Cubo Arkitekter indgår i et samarbejde med ingeniørfirmaet Niras og Landskabsarkitekt Skaarup Landskab. Sammen skal de sikre, at projektet bliver ført ud i livet.

Det nye Vendelbocenter kommer til at ligge på sydsiden af Hjørringvej overfor Falck. Det samlede byggeareal bliver på ca. 10.000 m2, og byggeriet har et budget på ca. 180 mio. kr. I de kommende måneder skal de sidste tegninger på plads i samarbejde med de fremtidige brugere af centeret. Første spadestik bliver, efter planen, taget i efteråret 2021. Det nye Vendelbocenter forventes klar til indflytning i midten at 2023

Copyrights SkagaFM