Spændende internationalt forskningsprojekt om bæredygtig fiskeri på Nordsøen Oceanarium

Posted on 29. november 2019

Et internationalt projekt med forankring i Hirtshals

Smartfish H2020 er et internationalt forsknings- og udviklingsprojekt. Det er et konsortium af 18 partnere bestående af forskningsinstitutioner, universiteter, udstyrsleverandører og fiskere. Projektet er finansieret af EU med 6 mio. Euro. En af partnerne i projektet er Sintef Ocean, som har en afdeling i Nordsøen Forskerpark i Hirtshals.

Chefforsker og professor Bent Herrmann fra Sintef Ocean, med sin daglige gang i Hirtshals, er koordinator på projektet. Sammen med partnere i Smartfish H2020 arbejder han med en række nye systemer for smart og bæredygtigt fiskeri baseret bl.a på avanceret undervands kamerateknologi, undervandsrobot teknologi og kunstig intelligens. En anden partner i projektet er DTU Aqua, som også har hjemme i Nordsøen Forskerpark.

Kunstig intelligens i Oceanariet

En første prototype til et af disse systemer del-testes i øjeblikket i Oceanariet i Hirtshals. Rent praktisk er der tale om en undervandsrobot (ROV), der er monteret med intelligente 3D kameraer og laserlys, der kan se forskel på forskellige fiskearter og deres størrelse.  Med denne teknologi bliver fiskeriet i fremtiden mere målrettet og bæredygtigt. Desuden kan man undgå unødvendig og, for fiskebestandene, skadelig bifangst.

Bent Herrmann udtaler: ’Faciliteterne som Oceanariet og Forskerparken har, med de 4,5 mio liter havvand og fiskestimer, giver helt specielle muligheder for at vores forsøg bliver autentiske i et kontrollabelt miljø. Det at vi samtidig har visuel kontakt med robotten og forløbet er helt unikt, og afgørende for kvaliteten, og succesen af forsøgene.  Han fortsætter: ’Samarbejdet med Oceanariet og Forskerparken giver helt specielle muligheder for at udvikle fremtidens teknologi inden for fiskeriet til gavn for fiskerisektoren og samfundet som helhed.’

Karl Henrik Laursen, direktør for Nordsøen Oceanarium og Forskerpark, er også glad for samarbejdet. ’det er vigtigt for os at kunne bidrage til forskning indenfor fiskeri og udnyttelse af havets ressourcer. Derfor stiller vi gerne faciliteter til rådighed til forsøg af forskellig karakter. I forhold til Smartfish H2020 er det et oplagt forskningsprojekt, som i fremtiden kan fremme bæredygtigt og smart fiskeri.’

 

 

Dykker assisterer

Nordsøen Oceanariums dykker og formidler Lasse Rosendahl er tilknyttet projektet med praktisk hjælp både i – og omkring akvariet. Eksempelvis var han på bunden af det 8 meter dybe Oceanarium og lægge markeringer ud med 5 meters mellemrum, så ROV’en med de højteknologiske kameraer kunne kalibreres. ’Det er super spændende at have en lille rolle i dette fantastiske projekt, som i sin enkelthed er til gavn for både menneske og natur. Her er en anledning til at kunne formidle en god historie om menneskets rolle i havets økosystem, for de negative historier er dem, der fylder mest i mediebilledet. Samtidig bliver jeg endnu engang bekræftet i, hvor enestående rammer vi har her på Nordsøen, når det handler om forskning i fisk og fiskeri. Tænk sig, at en lille by som Hirtshals er en de største spillere på verdensplan i den her branche. Det er imponerende’, slutter han.

Fakta om Smartfish

SMARTFISH2020 er et internationalt forskningsprojekt, hvis formål er at udvikle, teste og promovere en samling af højteknologiske systemer til EU’s fiskerisektor.
Målet er at:
1) Optimere ressourceeffektiviteten
2) Forbedre automatisk dataindsamling i forbindelse med vurdering af fiskebestande
3) Fremlægge bevis for overholdelse af regler for fiskeri
4) Mindske industriens økologiske påvirkning.

Copyrights SkagaFM