Sundhed i fokus hos Tandplejen

De fleste ved, at Hjørring kommunes tandklinikker udfører regelmæssige eftersyn af tænderne og sommetider også lidt reparation på tænder, der ikke har det godt. Dette arbejde bidrager til tandsundhed hos børn og unge i kommunen, som kan måles, f.eks. på antallet af fyldninger, som laves årligt.

Men når det gælder vore børn og unge i kommunen, er der også andre vigtige måder at fremme tandsundheden på, end at de blot kommer og får en behandling på klinikken. Tandklinikkernes personale er nemlig også uddannet til at give vejledning i sundhed, som er tilpasset hver enkelt patient. Ofte kommer en bruger kun en gang om året på tandklinikken, hvilket betyder, at der er 364 dage om året, hvor familien selv står for at holde tænderne sunde og raske.

Dermed bliver det ekstra vigtigt at sikre sig, at personalets sundhedsfremmende vejledning rent faktisk bidrager til nogle gode færdigheder i tandbørstning samt til selve motivationen for at passe godt på tænderne ude i familierne. Forskning viser endvidere, at brugere opnår et større ejerskab og motivation for deres egen tandsundhed, hvis de inddrages ligeværdigt i arbejdet med at finde gode metoder til at nå deres mål for tænderne.

Derfor fokuserer den kommende spørgeskemaundersøgelse på at måle brugernes oplevelse af inddragelse koblet med tandplejens sundhedsfremmende aktiviteter. Resultatet af undersøgelsen vil foreligge i november, hvor overtandlæge Gry Rasmussen er klar til at tale med lokale medier om, hvad undersøgelsen viser om tandklinikkernes indsats indtil nu, og hvilken kurs den kan udstikke for det fremtidige arbejde.

Personalet håber på, at mange brugere vil bruge tid på at udfylde spørgeskemaet, så der kommer en solid undersøgelse ud af det.

Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem kommunerne Hjørring, Brønderslev, Mariagerfjord, Rebild og Vesthimmerland og Cand. Psych. Lise Hove fra Tandlægeskolen på Aarhus Universitet

 

468 ad

Skriv en kommentar