TrygFonden: mange druknede i 2018

Posted on 12. april 2019

I løbet af de seneste 20 år har antallet af drukneulykker i Danmark generelt været faldende, men det ser ud til, at 2018 udfordrer den ellers positive tendens. En foreløbig opgørelse fra TrygFonden viser, at 66 personer druknede i 2018. Heraf skete de 48 drukninger i perioden fra april til september.

- Med et vejr som det, vi oplevede sidste år, så er det naturligt, at der har været mere aktivitet ved og på vandet. Det oplevede vi også på de strande og havnebade i hele landet, hvor TrygFonden Kystlivredning opererer. Her havde livredderne ekstra travlt, og der var flere alvorlige hændelser, som kunne have ført til drukning. Så det er trist, men egentlig ikke overraskende, at vi i vores foreløbige opgørelse over druknede i 2018 ser en stigning, siger René Højer, programchef i TrygFonden med ansvar for bade- og vandsikkerhed.

TrygFondens foreløbige opgørelse over druknede i 2018 er baseret på hændelser omtalt i medierne i løbet af året. Det er første skridt i arbejdet med at samle og undersøge al tilgængelig viden om drukneulykker i Danmark, som hvert år udgives i TrygFondens Nationale Druknestatistik. Rapporten baseres på oplysninger fra bl.a. dødsårsagsregisteret og giver dermed et præcist og fuldstændigt billede af druknedødsfald i Danmark. Druknestatistikken har gennem årene vist et fald i antallet af drukneulykker. I begyndelsen af 00’erne skete der i gennemsnit 70 drukneulykker om året, mens antallet fra 2009 til 2016 har ligget på gennemsnitligt 50 om året. I 2015 var vi helt nede på 34 drukneulykker, hvilket var det laveste målt nogensinde.

- Vi skal selvfølgelig passe på med at drage konklusioner om udviklingen i antallet af og årsagerne til drukneulykker i 2018, før vi har de endelige tal. Nogle kan fx være omkommet ved hjertestop, og andre kan have valgt at tage deres eget liv. Sådanne tilfælde kategoriseres ikke som drukneulykker. Men vi kan allerede nu forberede os til de lysere og varmere måneder, hvor vi i højere grad bevæger os ud for at nyde den danske natur på og ved vandet. Vi skal sikre os, at vi selv og vores børn kan svømme; at vi ikke er alene, så vi kan få hjælp, hvis vi skulle komme i problemer, og at vi – hvis vi tager på vandet – husker at tage redningsvest på, siger René Højer.

Mænd har gennem alle årene været overrepræsenteret i druknestatistikken, og det gælder også i den nye opgørelse for 2018. Blandt de 66 omkomne var 53 af dem mænd. I kun ét tilfælde var det et barn, der mistede livet.

- Vores foreløbige opgørelse tyder på, at mange af drukningerne i 2018 er sket, når folk har været på egen hånd, fx på en svømmetur, på en havn eller ude at sejle. Men det vil den videnskabelige gennemgang, der ligger til grund for TrygFondens Nationale Druknestatistik, belyse endeligt, når den udkommer med de verificerede 2018-tal i 2020, forklarer René Højer.

TrygFonden Kystlivredning åbner sine bemandede livreddertårne på 36 danske strande og havnebade den 28. juni, når skolernes sommerferie begynder. Derudover arbejder TrygFonden sammen med Søsportens Sikkerhedsråd om projektet SejlSikkert, der har til formål at forbedre sikkerhedskulturen i forbindelse med fritidssejlads og fritidsfiskeri.

Fakta fra TrygFondens foreløbige opgørelse over druknede i 2018

  • 66 personer mistede livet som følge af drukning i Danmark i 2018.
  • De 48 druknede i perioden fra april til september.
  • Ud af de 66 druknede var de 53 mænd. Derudover druknede ét barn og 12 kvinder.

Skriv en kommentar

Copyrights SkagaFM